No menu items have been found.

meer rust in je hoofd


Module 04 - meer rust met een goede planning

plannen, wat gaat er mis ?

allergie tegen lijstjes en agenda's

Lijstjes en agenda's, lange tijd was ik er echt allergisch voor. Wanneer Sandra met een nieuw schema aankwam waarop stond welke klusjes iedereen in huis moest doen, begon ik al met mijn ogen te rollen. Zoals je weet ben ik iemand die bruist van de ideeën. Als ik me te veel vastleg, voel ik een enorme weerstand opborrelen. Het bruisen in mijn hoofd is onderdeel van mijn grootste talent, iets wat er uit moet. Maar het is ook iets wat mijn groei als ondernemer heeft bewerkstelligd. Iets wat niet aan banden gelegd wil worden. Het resultaat was dat ik jarenlang alles uit mijn hoofd deed.

niet luisteren maar voelen

Dit uit het hoofd werken ging heel lang goed. Maar er zaten ook risico's aan vast. Ik kon soms zo enthousiast raken, dat ik nieuwe ideeën meteen moest en zou uitvoeren. Het resultaat was dat ik in eerste instantie barstte van de energie en soms tot 's avonds laat doorwerkte. Zo enthousiast en blij was ik met het idee wat ik in mijn hoofd al zag ontstaan maar wat ik nog niet helemaal uit mijn vingers kreeg. Het resultaat was ook dat ik einde van de week of in het weekend instortte, omdat mijn lichaam me strafte. Ik wilde niet luisteren, dus moest ik maar voelen.

stress, kort lontje en een burn-out

Toen mijn bedrijf aan het groeien bleef, kwam ik er achter dat ik steeds meer problemen kreeg met plannen. Ik moest teveel dingen tegelijkertijd doen. Als ik terugkijk zie ik dat ook mijn frontale lob af en toe geblokkeerd raakte en dat ik niet meer de kwaliteit kon leveren die ik altijd al leverde. Ik raakte gestresst, kreeg een kort lontje en was niet meer de vader of partner die ik graag wilde zijn. Nadat ik hersteld was van mijn burn-out ben ik samen met mijn vrouw Sandra goed gaan nadenken over wat er anders moest. 

mijn eigen plan expert

Ik ben gaan experimenteren met agenda's, digitaal en op papier. Ik dwong mezelf om elke dag bewust met mijn tijd om te gaan. Ik ontdekte toen ook dat mijn vrouw Sandra een enorm talent heeft rondom het plannen en organiseren van activiteiten. Mijn coach zei destijds dat ik me beter kon concentreren op hetgeen waar ik goed in was, en de minder leuke dingen beter kon uitbesteden. Toen is het concept ontstaan dat ik mijn lange lijst van taken bij Sandra neer leg, en zij met een perfecte planning terugkomt. Dat werkte zo perfect ! Nu realiseer ik me dat eigenlijk iedereen een Sandra nodig heeft.

plannen = rust

Natuurlijk smokkelde ik in het begin enorm, wanneer Sandra met een perfecte planning terugkwam. En ja, natuurlijk voelde ik nog wat weerstand wanneer ik een vol geplande agenda terug kreeg. Maar ik ontdekte ook dat ik rust kreeg doordat ik alle activiteiten los kon laten. Ik wist dat er een goede planning terugkwam en dat ik alles wat ik moest doen daarom van me af kon zetten. Het bracht me:

 • meer overzicht : mijn frontale lob deblokkeerde, er ontstond ruimte in mijn hoofd. Ik kon de situatie beter overzien.
 • prioriteiten op orde : doordat ik een beter overzicht kreeg, werd het ook steeds makkelijker om in te kunnen schatten wat belangrijk was en wat minder belangrijk was. Wat niet kon wachten en wat ik nog even wat kon uitstellen.
 • eerst wat moet, dan wat kan : ik kreeg meer en meer het besef dat spontane, enthousiaste en creatieve ingevingen niet meteen uitgevoerd konden worden, omdat anders mijn planning enorm in de war zou lopen. Toch reserveer ik tegenwoordig ook ruimte in mijn agenda zodat deze creatieve uitspattingen wel mogelijk zijn. Daar ligt uiteindelijk ook een groot deel van mijn talent.
 • besef dat mijn gezin heeft me nodig heeft : wanneer ik terug keek, realiseerde ik me dat ik in mijn drukke periode niet altijd open stond voor de hulpvraag van mijn kinderen. De verhalen die ze vertelde wanneer ze thuiskwamen, even tijd aan ze besteden. "Ja, straks...", zei ik, en ik bleef doorwerken en vergat dat ze om me vroegen. Tegenwoordig las ik altijd even een pauze in als ze naar me toekomen. Ook al is het maar 5 minuten. Het is typisch zo'n reset momentje waar je even van kan bijkomen.
 • stoppen met hyperfocus : ik zat af en toe zo in een soort van extreme concentratiemodus (hyperfocus) , dat ik het lastig vond om te wisselen van activiteiten. Als er iets onverwachts tussendoor kwam en ik moest stoppen met mijn activiteit, kon ik er zo van balen ! Ik kreeg het gevoel dat ik het mes in het varken had laten steken en kon het niet uitstaan dat mijn werk nog niet af was. Deze hyperfocus voelde voor mij geweldig, maar leverde me uiteindelijk ook veel stress op.

Wat het me het meest bracht is complete rust. Mijn vaardigheden in het leven in het hier-en-nu verbeterde zich enorm met een goede planning. Tegenwoordig heb ik geen flauw idee wat ik allemaal moet doen in de week en welke afspraken ik heb. Ik weet dat ik alles in mijn agenda heb staan en dat ik het mag loslaten. 's Morgens vroeg kijk in in mijn agenda en heb ik een "oh ja !" moment. Dan weet ik weer wat ik moet doen en onthoud ik dat ook de hele dag. Dat is pas echte vrijheid !

een nieuwe start

tip 01 - een papieren agenda

Een eerste stap was om een papieren agenda te gaan gebruiken. In een papieren agenda heb je veel meer overzicht. Ik bedoel dan zo'n agenda waarbij je een overzicht hebt van de hele week. Je ziet in een oogopslag hoe druk je het hebt. Je kan met verschillende kleuren werken, en afspraken markeren. Groene voor een zakelijke afspraak, blauwe voor een privé afspraak of oranje voor tijd voor jezelf. Naast een papieren agenda houdt ik voor de afspraken die iedereen moet weten ook een digitale agenda bij. Hier staat dan wel niet alles in, maar omdat mijn gezin gedeelde agenda's gebruikt, weet mijn vrouw en mijn kinderen wel wanneer ik er niet ben.

tip 02 - gebruik een breindepot

Daarnaast kocht ik een klein aantekeningenboekje. Zodra ik een bruisend idee had, schreef ik het op in mijn boekje. Dat boekje heb ik altijd bij me, in mijn werktas. Als ik ergens ben, en het begint weer met bruisen, dan pak ik het boekje erbij en schrijf ik het op. Daarna laat ik het los. Dat kan ook alleen maar omdat ik weet dat alles wat ik opschrijf automatisch ook ingepland wordt. Ik ga elke zondag zitten en bepaal voor mezelf welke schrijfsels belangrijk zijn, en welke niet. Welke morgen moeten en welke kunnen wachten tot de volgende week. Veel dingen plan ik dan in, in mijn papieren agenda, veel dingen ook niet. Op het A3 overzicht zie ik dan langzaam mijn agenda gevuld worden. Het geeft me tegelijkertijd een gevoel of  de betreffende dag vol aanvoelt of niet. 

en toch miste ik wat... TVM !

Ik merkte later pas dat ik nog iets heel belangrijks was vergeten ! Het beter plannen werkte wel goed, maar bracht me nog niet helemaal de vrijheid waar ik zo naar verlangde. Beter planenen betekent meer vrije tijd en vrije tijd kun je ook weer gebruiken om te werken en om... meer enthousiaste plannen uit te werken. Ik was vergeten om momenten voor mezelf in te plannen ! 

Tijd voor jezelf is net als een tandenborstel. 's Morgens vroeg sta je op en je haalt de tandenborstel van de oplader. Het hele gezin poetst zijn tanden met deze borstel. Als het hele gezin is geweest, blijft de tandenborstel achter op een hoekje naast de kraan. Tussen de middag komt iedereen weer thuis en gaat de tandenborstel weer iedereen af, dit keer met meer moeite. In de avond komt de laatste ronde. Papa mag dan blij zijn dat de tandenborstel het nog doet als hij aan de beurt is. De tandenborstel krijgt het steeds moeilijker, juist omdat hij niet de kans krijgt om op te laden. Hoeveel makkelijker zou het worden als hij om de twee uur even een reset momentje pakt, als hij zichzelf dan kan opladen ?

Hoe ga je te werk als je tijd voor jezelf in plant (TVM, tijd voor mezelf) ?

 • plan voldoende TVM in, elke dag gemiddeld 2,5 uur
 • zondag = plandag, begin om die 2,5 uur elke dag voor jezelf in te plannen. Zet met grote letters TVM in je agenda. Markeer die tijd met een felle kleur
 • begin met TVM in de ochtend, breid je ochtendritueel uit zodat je minimaal een uur voor jezelf hebt, voordat de drukte begint
 • neem vijf momenten, gespreid over de dag dat je even een reset momentje neemt.
 • na je werkdag neem je ook even 15 minuten om even tot rust te komen voordat je verder gaat met huishoudelijke activiteiten
 • plan vaste ontspan momenten in, in de avond, nadat je klaar bent met het avondeten, en andere activiteiten. Je kijkt dan in helikopterview even terug naar hoe de dag is gegaan en trekt daar je lessen uit.

overige tips bij het plannen van je activiteiten

tip 03 - stop met leven op de automatische piloot

In deze mini-training heb veel tips gekregen over hoe je bewuster kan en moet leven om definitief een einde te maken aan de drukte in je hoofd. Ga op zoek naar die vastbeslotenheid en kies ervoor om het roer om te gooien. Hoe moeilijk het ook wordt, hoeveel obstakels er ook komen. De onderste steen boven. Stop met het leven op de automatische piloot.

tip 04 - sta eerder op

Door eerder op te staan vul jij je eigen batterij. Sta een uur eerder op dan de kinderen, neem de tijd om op zoek te gaan naar jouw ideale ochtendritueel. Ga gezond eten, start de dag met een kopje thee op het terras, doe oefeningen. Breid het ritueel uit op een manier die bij je past. Je zal merken dat je de hele dag aan kan en dat het niet meer uit maakt wat er gebeurt. Omdat je batterij volledig gevuld wanneer jij aan je dag start.

tip 05 - schrap vaker een meeting

Ik had ooit een klant in mijn praktijk die aangaf dat ze wel 4 vergaderingen had. Ze riep verbaasd dat het haar zo uitputte en dat ze maar weinig gedaan kreeg die dag. Eigenijk is dat heel logisch. Eke keer dat je met je hersenen switcht van activiteit, moeten ze 15 minuten bijkomen. Met 4 vergaderingen op een dag heb je dus minimaal vier keer 15 minuten dat je hersenen bezig zijn met aanpassen en wennen. Dat is in totaal 2 uur ! Met andere woorden, met een dag vol met vergaderingen ben je minimaal een kwart werkdag niet effectief. Schrap daarom dus vaker een vergadering en kies ervoor om zuinig om te gaan met je energie.

tip 06 - neem vaker een micro-break

Werk in blokken van 2 uur. Om de twee uur pak je een pauze momentje. Zo pak je op een dag minimaal 5 micro-breaks. Ook wanneer je aan een activiteit begint, pak je eerst zo'n micro-break. Dan doe je je activiteit en eindig je weer met een micro-break. Zo'n micro-break kan zijn:

 • 10 x rustig en diep ademhalen, via je neus naar binnen, even vasthouden en weer via je mond naar buiten
 • een mini-meditatie, desnoods met je ogen open zonder dat iemand het door heeft
 • even buiten wandelen, even weg uit de drukte
 • even koffie of thee halen
 • naar de WC

gevoelsmatig plannen, hoe doe je dat ?

 • tijd voor jezelf (TVM): je begint met het inplannen van tijd voor jezelf (TVM). Gemiddeld is dat 2,5 uur per dag. Die begint bij je ochtendritueel. Op je werk las je om de twee uur een micro-pauze in. Na je werk neem je even 15 minuten voor jezelf. In de avond bouw je ook voldoende rust in. Ga voor jezelf van welke activiteiten je echt tot rust komt. Als bijvoorbeeld strijken je rustig maakt, kan dat tijd voor jezelf zijn. Voor een ander is dat juist vreselijk! Als het jou rustig maakt, is het tijd voor jezelf. Zet blokken in je agenda, geef ze een felle kleur en zet er "TVM" in.
 • plan de taken een voor een in: plan elke taak in en blijf na het inplannen van de taak kijken naar het overzicht. Voelt de dag nog steeds goed voor je ? Is hij te vol ? Kan er nog iets bij ? 
 • rond de planning af : op deze manier plan je alle taken in. Zit er een taak bij die deze week niet hoeft ? Plak dan een post it in de week dat hij wel gepland moet worden. Als je daar aankomt, zie je de post-it en plan je hem alsnog in.
 • schrap nooit TVM : wat je ook doet, schrap nooit een TVM taak ! Als er iets tussenkomt, pak je een andere taak die op dezelfde dag staat en plan je die opnieuw in. 

opdracht 06 : aan de slag met gevoelsmatig plannen

Ik heb je hierboven vele tips gegeven. Om je hersenen opnieuw te programmeren, moet je eerst weten hoe het precies werkt. Wat gebeurt er exact in je lichaam en kun jij je gedrag verklaren door de vele hormonen en neurotransmitters die hun werk doen in je lichaam ? Als je eenmaal weet wat ze doen en welke boodschappen ze rondbrengen, kun je het ook beïnvloeden.


Neem alles nog eens goed door en doe enkele ontspanningsoefeningen. Neem jezelf voor om vijf keer per dag een van de oefeningen te doen. Dat kun je doen op je werk met je ogen open, maar ook wanneer jij je afzondert. Doe dat stelselmatig elke dag, 30 dagen lang. Je zal merken dat je hersenen na 30 dagen er gewend aan zijn en dat het een onderdeel is geworden van je nieuwe levensstijl.

Natuurlijk zal het even duren voordat je het echt onder de knie krijgt. Laat je me weten hoe het gegaan is ? Ook als je nog extra hulp nodig hebt ?

Copyright Leef Intens 2019
>
0