No menu items have been found.

stress & het immuunsysteem


maak je lichaam sterker met gezonde voeding

een compleet nieuwe wereld in ons lichaam

hard werken in ploegendiensten

Stel je eens voor dat er zich een hele wereld in jouw lichaam bevindt. Een wereld met steden, zandpaden en snelwegen. Vol met huizen waar goede bacteriën wonen. Die wereld bestaat ook echt in je maag- en darmgebied. De inwoners, de goede bacteriën, werken elke dag heel hard om die wereld gezond te houden. Er zijn werkgroepen, een soort van ploegendiensten. Een groep werkt heel hard om ind e maag het voedsel te verteren en te vermalen. Anderen werken in de dunne darm om het voedsel via de darmwand in de bloedbaan te loodsen. Weer anderen breken de reststoffen af in de dikke darm en de nieren.

In die wereld zit ook ons immuunsysteem verwerkt. Witte bloedlichaampjes werken daar samen met andere stoffen om alle indringers te bestrijden. Dat gebeurt ook in speciale ploegen. Een virus kan zich stiekem verstoppen in een cel, zodat hij niet wordt opgemerkt. Een kankercel omhult zich met een schild, zodat hij op andere cellen lijkt en niet wordt opgemerkt. Een lintworm vereist weer een andere aanpak. Op die manier is het elke dag weer hard werken om de bedreigingen van die dag te verwerken. Dat is geen probleem, want je lichaam kan dat heel goed aan !

anti-stoffen en witte bloedlichaampjes

Slechte bacteriën verstoppen zich in je lichaam. Daar vermenigvuldigen ze zich elke 20 minuten. 1 enkele bacterie vermenigvuldigt zich zo naar 8 bacteriën binnen een uur. Na 2 uur zijn er dat 64. Na 24 uur zijn er dat 4.722.366.482.869.645.233.696 en na nog een dag is het een getal met 43 nullen, na twee dagen een getal met 64 nullen. 

Zo'n bacterie-aanval, zou een ontsteking kunnen zijn. Het immuunsysteem begint dan als een gek anti-stoffen aan te maken om de ontsteking te bestrijden. De anti-stoffen blijven actief in je lichaam om een eventuele nieuwe aanval op tijd te kunnen stoppen. Maar je lichaam redt het niet met anti-stoffen alleen.

De witte bloedlichaampjes bestrijden de virussen, wormen, enzovoorts. Daar zit ook een groot verschil in. Er zijn witte bloedlichaampjes met een kort leven die een breed scala aan indringers bestrijdt, er zijn er ook met een lange levensduur die specifieke indringers bestrijden. Als ze op jacht gaan bij bijvoorbeeld een ontsteking, vermijden de bloedvaten zich om de ontsteking zodat ze er beter bij kunnen.

afweer en lichaamseigen stoffen

Om te bepalen welk soort afweer het beste is, en welke witte bloedlichaampjes geschikt zijn, wordt er interferon in je lichaam afgevuurd. Virussen zijn daar niet blij mee, maar ook sommige lichaamseigen stoffen niet. Het lichaam reageert met een bepaalde immuunreactie, zodat bepaald kan worden welke afweervorm het beste is. Zo is er voor een ontsteking in je arm een hele andere aanpak nodig dan bij een ontsteking op je oog. De ontsteking op je arm zal resulteren in een puistje of een litteken. Een litteken je oog kan je echter blind maken. 

Kortom: je immuunsysteem bestaat uit vele, complexe, maar geniale processen die ons lichaam in balans houden.

het effect van gevoelens en gedachten op je immuunsysteem

Je hersenen zijn verbonden met het immuunsysteem. Dat betekent dat zowel positieve als negatieve gedachten diverse processen kunnen starten. Ontstekingen in je lichaam zullen sneller groeien als je stress ervaart. Stress begint vanuit je hersenen en triggert een groot scale aan processen die ervoor zorgen dat ontstekingen actiever worden en dat het immuunsysteem verzwakt of schade aanricht aan het gezonde deel van je lichaam. Je immuunsysteem is verbonden met je hersenen op twee verschillende manieren:

1.

via je autonome zenuwstelsel


In de mini-training : "verander je overtuigingen en percepties" , zagen we dat via vele zenuwbanen (de zandwegen en snelwegen) gedachten in ons lichaam worden gestuurd. In feite worden hormonen als Oxytocine, Serotonine, Cortisol en Adrenaline op de bus gezet en worden in onze ellen via het DNA en onze genen de juiste instructies gevonden die een emotie of gevoel triggeren. Op een zelfde manier staat ons immuunsysteem in verbinding met onze hersenen. Zo wordt het stofje Cytokine IL 6 enorm verhoogd wanneer je hooikoorts hebt en op TV een bewegend beeld ziet met wuivende grasvelden. Je hersenen begrijpen het concept TV niet en zien dat als de realiteit. Ze geven dit signaal door aan het immuunsysteem die Histamine aanmaken. Dit stofje veroorzaakt een zelfde reactie als de graspollen. Ook je beenmerg staat zo in verbinding met je hersenen, waardoor bij stress een grote hoeveelheid witte bloedlichaampjes worden aangemaakt.

2.

via je hormonen


Je hersenen geven op een gegeven moment aan dat ze de druk niet meer aan kunnen. De hypofyse stuurt het ACTH stofje naar de bijnier, waar Cortisol wordt gevormd. Samen met Adrenaline en Noradrenaline hebben ze een zeer sterke invloed op het functioneren van het immuunsysteem.

Negatieve emoties kunnen dus via je zenuwbanen en je hormonen een direct effect hebben op het immuunsysteem. Bij acute stress is dat geen probleem. Je immuunsysteem wordt tijdelijk in een andere stand gezet en kan in die hypermodus verwondingen en infecties te lijf gaan. Niets aan de hand.

bij virus- en bacterie schade

virusschade

Bij chronische stress werkt dat anders. Stel dat een virus zich verstopt in een cel. In die cel kunnen anti-stoffen er niet bij, het virus blijft daar dan lekker zitten. Hij wacht op de kans om zich te vermenigvuldigen. Speciale witte bloedlichaampjes kunnen het virus in de cel opsporen en de hele cel, inclusief het virus, opruimen. Maar de cel zelf is onderdeel van jouw lichaam. Als een groot deel van je lever geïnfecteerd is met een virus, zou je daarmee bijna de gehele lever vernietigen. Denk maar aan die wereld in je maag en darmkanaal die opeens een meteorietenregen te verduren krijgt. Hoeveel schade zou dat aanrichten ?

Omdat je lichaam dus niet alles kan opruimen, omdat dat te veel schade zou aanrichten, werkt het lichaam met een soort van gedoogbeleid. Er wordt een balans gevonden tussen het doden van cellen en het accepteren van een virusinfectie. Op een bepaald niveau. Dat gedoogbeleid is beïnvloedbaar: stress zorgt ervoor dat het beleid strenger wordt toegepast en er minder getolereerd wordt. Er kan op die manier grotere schade ontstaan in je lichaam. Meditatie, rust en  ontspanning zorgt ervoor dat het beleid weer wat milder wordt.

bacterieschade

Bij het bestrijden van bacteriën wordt peroxide, bleekwater en andere agressieve middelen gebruikt (deze stoffen zijn ook terug te vinden in je gootsteenkastje !). Deze stoffen doden bacteriën in het ontstekingsgebied, maar beschadigen daar ook gezond weefsel.

Copyright Leef Intens 2019
>
0