jouw cadeautje : drie ontspanningsoefeningen voor direct meer rust in je hoofd

oefening 1 : 10 x ademhalen

Uit je hoofd gaan is niet zo heel moeilijk, je moet gewoon bewust handelen. Wanneer je klaar bent met je ochtendritueel en je moet aan het werk, doe je er goed aan om eerst 10 keer diep adem te halen. Dat doe je door langzaam in te ademen via je neus. Langzaam en diep. Vervolgens houd je je adem even vast, 1 of 2 seconden. Daarna blaas je de lucht weer langzaam uit via je mond. Dat die je 10 keer achter elkaar. Ik heb deze oefening al voor je opgenomen. Beluister deze oefening op je telefoon met oordopjes in en voel hoe je door te letten op je ademhaling al vrij snel uit je hoofd kan gaan.

oefening 2 : mini-meditatie

Een mini-meditatie gaat net een stapje verder. De mini-meditatie duurt 5 minuten. Het zijn vijf minuten in totale stilte, rust. Je begint met deze oefening terwijl je je afzondert. Dat kan in je eigen ruimte in huis zijn, maar ook zelfs op de wc. Je kan deze oefening overal doen. Als je er aan gewend bent geraakt, kun je de oefening ook doen met je ogen open terwijl je thuis op de bank zit, of achter je bureau op je werk. Je laat je dan niet meer afleiden door alle geluiden om je heen, maar concentreert je op de binnenkant van je lichaam, op het binnengevoel.

oefening 3 : body scan

Met een bodyscan komt zelfs de meest onrustige persoon tot rust. Ik doe deze oefening vaak met mijn kinderen. Mijn zoon is een echte prikkelzoeker en danst en springt de hele dag rond (kun je nagaan hoe druk het soms is in zijn hoofd). Wanneer ik hem begeleid met deze oefening zakt hij helemaal in zijn lichaam en is zijn hoofd leeg. Sterker nog : hij valt bijna in slaap. Dit is dus DE oefening bij uitstek om te doen wanneer je net in bed ligt en jij je nog wat onrustig voelt.