stop met piekeren jaarprogramma


week 07

week 07 : plan een piekerkwartiertje

Emoties laten zich niet wegstoppen. Maar wij doen dat vaak toch. Het komt even niet uit, of je hebt het gevoel dat emoties zwakte vertegenwoordigen. In onze maatschappij moeten we presteren en doorgaan en dan is er lang niet altijd ruimte voor emoties. We stoppen ze weg in een groot diep ijzeren vat. We doen er een deksel op en hangen er we twintig hangsloten aan. Maar weet je ? Emoties laten zich niet wegstoppen. Emoties blijven tegen die deksel aan beuken totdat de hangsloten doorroesten en de deksel met een enorme klap openvliegt. De emoties die al lange tijd op zich hebben laten wachten zijn op een of andere manier heel gefrustreerd geraakt waardoor ze vele malen heftiger aanvoelen dan normaal.

Laat het duidelijk zijn dat het verwerken van emoties op deze manier echt niet gezond is voor je lichaam. Beter is het om ze toe te laten en je emoties te omarmen. Dan ben je maar even heel erg boos, of dan laat je de tranen maar stromen. Wanneer je ze toelaat, verdwijnen ze ook vanzelf weer. Het zijn net eigenwijze kinderen die heel moeilijk en drammerig kunnen doen omdat ze gehoord willen worden.

Wanneer je merkt dat je veel gevoelens hebt en veel piekert, plan daarom 1 of 2 keer per dag een pieker kwartiertje. Zeg tegen jezelf dat je echt wel mag piekeren, dat je je zorgen mag maken, maar dat je daar niet de hele dag mee bezig wil zijn. Pak zo'n pieker kwartiertje, trek je dan terug in je eigen ruimte in huis, of ga naar het bos en maak een lange wandeling. Pak je dagboek erbij, schrijf je pieker gedachten op en laat daarbij alle emoties toe die naar boven willen komen. Je zal merken dat je op deze manier geen emoties meer opslaat en dat ze er gewoon mogen zijn. Grote kans dat je na het pieker kwartiertje opeens de ideale oplossing ziet !

Copyright Leef Intens 2019
>