stop met piekeren jaarprogramma


week 01

week 01 : maak wekelijks een lange wandeling in het bos

Ik weet niet hoe het er in jouw hoofd aan toe gaat, maar in mijn hoofd gebeurt behoorlijk veel. Ik ben een snelle denker en er schieten constant nieuwe idee├źn in mijn hoofd wanneer ik ook maar een boek open sla. Ik ben allergisch voor takenlijstjes of agenda's en doe het liefste alles uit mijn hoofd. Niet zo gek dat als ik er niet goed op let, kan overlopen en finaal over mijn eigen grenzen ga.

Ik noem dat psychische entropie, het ontstaan van ruwe, onverwerkte data in mijn hoofd. Misschien is dat bij jou de vele taken die je nog moet doen, de hoge verantwoordelijkheden die jij jezelf hebt opgelegd of het ontstaan van paniek wanneer jij je realiseert dat je nog zoveel moet doen in zo weinig tijd.

Je hersenen staan nooit stil. Ook in rust toestand zijn en blijven je hersenen druk bezig. Je hersenen willen graag structuur, alles in keurige hapklare brokjes, alles in volgorde, van klein naar groot. Op het moment dat jij jezelf uit de situatie haalt die stress geeft en afstand neemt, gaan je hersenen aan de slag. Als je bijvoorbeeld bij de kassa in de rij staat en je even afdwaalt met je gedachten of wanneer je met de hond een wandelingetje maakt. Dat zijn de momenten dat je hersenen aan de slag gaan om die ruwe data te verwerken.

Neem jezelf voor om regelmatig een wandeling te maken, bij voorkeur helemaal alleen. Mijn hond is nogal druk, dus ik neem mijn hond niet mee als ik een momentje voor mezelf wil. Als jouw hond rustig is en je niet constant afleidt, neem je hem gewoon mee. Ik heb een wandelroute in de bossen bij Dorst die ik regelmatig loop. Dit route kan ik inkorten naar een half uur, een uur of anderhalf uur. Dat heb ik een heuveltje waar ik wel eens op ga zitten, dat uitkijkt op het water. Er loopt daar bijna niemand. Daar ben ik alleen met mijn gedachten. Ik probeer mijn hoofd leeg te maken door te letten op alle sensaties die om me heen afspelen. De fluitende vogels, het waaien van de wind door de bladeren en nog veel meer. 

Daar op die heuvel kijk ik terug naar de afgelopen week of maand. Ik zet alle gedachten op een rijtje. Omdat ik in alle rust in helikopterview terugkijk op mijn leven, ontstaat er rust. Omdat ik niet volledig in mijn hoofd zit en daar ruimte ontstaat, verschijnen de oplossingen als vanzelf in mijn hoofd. Ik ga altijd naar huis met oplossingen op mijn vragen en ervaar daardoor direct meer rust.

Wandel dus elke week minstens een uur alleen door het bos. Het zal wonderen voor je verrichten.

Copyright Leef Intens 2019
>