week 15 : doe een mini-meditatie

...en leef langer !

Wanneer je stress ervaart, gebeuren er veel dingen in je lichaam. Je hypofyse geeft het signaal af dat het lichaam officieel in overlevingsmodus verkeert. Je bijnieren beginnen cortisol aan te maken en geven je organen het signaal dat ze extra hard moeten werken. Je bloeddruk gaat omhoog, je hart klopt sneller, je ademhaling gaat sneller, je immuunsysteem verzwakt, je spieren vragen om meer suiker, je frontale lob wordt geblokkeerd waardoor je je moeilijker kan concentreren en minder goed het overzicht kan bewaren.

Er is echter een geweldig middel om deze stressreactie in je lichaam tegen te gaan. Meditatie zorgt ervoor dat je lichaam in een precies in tegenovergestelde modus raakt. Je bloeddruk zakt, je hart gaat langzamer kloppen, je immuunsysteem wordt sterker en je spijsvertering gaat weer beter werken. 

Maar niet alleen dat ! Daar waar stress de veroudering van je lichaam versnelt, doet meditatie precies het tegenovergestelde. Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer je drie maanden lang mediteert, of aan mindfulness doet, je telomeren langer worden. Telomeren zijn de uiteinden van je chromosomen die de levensduur van je cellen bepalen. Hoe langer je telomeren, hoe langer de cel meegaat. Zo bleek dat een gezonde levensstijl, met voldoende meditatie, mindfulness en gezonde voeding een positief resultaat had bij prostaatkankerpatiënten. De groep patiënten die actief aan zijn gezonde leefstijl werkte, had na de proefperiode van 5 jaar aanzienlijk langere telomeren dan de groep die er niet mee bezig was.

Misschien heb je nog nooit gemediteerd of sta je er nog niet voor open. Toch zou ik je willen vragen om het gewoon eens te proberen. Ik geef je bij deze een mini-meditatie cadeau, een meditatie van 5 minuten die je altijd en overal kan doen. Doe hem eerst eens thuis, terwijl je in een prikkelarme omgeving gaat zitten. Zonder telefoon, zonder TV, zonder beeldscherm, met een rustig muziekje aan. Wanneer dat goed gaat, doe je het met je ogen open, midden in je woonkamer, achter je bureau op je werk. Een ideaal resetmomentje om je lichaam een diep herstelmoment te gunnen.

Je kan mijn oefening beluisteren door te klikken op de onderstaande link:

Tot de volgende week !

Groetjes,

Roel.