week 11 : yoga en mindfulness

Wist je dat als je overwegend een zittend bestaan leidt, dat kan leiden tot allerlei chronische ziekten ? Hoe minder je beweegt, hoe meer de kwaliteit van je leven erdoor wordt beïnvloed. Natuurlijk wil het niet zeggen dat als je weinig beweegt, je meteen een chronische ziekte krijgt, maar de kans dat het wel gebeurt wordt aanzienlijk groter. 

Denk bijvoorbeeld eens aan allerlei auto-immuunziekten, waar de medische wereld geen oorzaak voor kan vinden en waarvan is bewezen dat stress de daadwerkelijke oorzaak is. Een greep uit deze lijst van auto-immuunziekten is : hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, aderverkalking, trombose, astma, eczeem, maar ook cognitieve vaardigheden als dementie, depressie en angststoornissen.

In principe komt het er op neer dat wanneer je lange tijd geen beweging krijgt, het lichaam het signaal krijgt dat het een periode tegenmoet gaat zonder voedsel. Hoe overleef je zo'n periode ? Door alles in de spaarstand te zetten ! Het immuunsysteem gaat echter op scherp staan. De eiwitten die in je spieren zijn opgeslagen worden gebruikt om te overleven, waardoor je spiermassa kan afnemen. Dit kan allerlei bijwerkingen als gevolg hebben.

Hoe ga je dan wel te werk ? Zorg ervoor dat je elke dag minimaal een half uur beweegt met een matige inspanning. Denk aan trappen lopen, wandelen en fietsen.

Meditatie, maar ook Yoga en Mindfulness vormen samen de tegenhanger van stress. Het brengt je lichaam tot rust. Na een periode van 12 weken Yoga beoefenen neemt de doorbloeding van je Amygdala af, het punt in je hersenen waar angst en paniek ontstaat. In de prefrontale cortext, dat deel waar de cognitieve functies ontstaan, treed een betere doorbloeding op.

Met andere woorden : sporten en bewegen houdt je lichaam gezond. Je lichaam geeft een duidelijke tegenbeweging aan tegen stress en de ontstekingsprocessen en je hormoonpieken krijgen weer een normale hoogte. Depressies, angststoornissen en andere processen in je lichaam worden vertraagt of stopgezet. Kortom : sporten is gezond !

Neem je dan ook voor om elke dag minimaal een half uur te bewegen. Idealiter breidt je dat uit met meditaties, yoga of mindfulness oefeningen.

Ik ben benieuwd hoe dat bij jou gaat ! Laat je het me weten ?

Tot de volgende week,

Groetjes,

Roel