week 05 : bewuste gedachten, schrijf ze op !

De lange wandeling, de ruimte in huis en de tijd voor jezelf uit de eerste tips, gaan je waarschijnlijk veel inzichten geven. Juist doordat je vanaf een afstandje naar jezelf kijkt, en de rust pakt, krijg je vele inzichten ! Iets wat ik mezelf ben gaan realiseren is dat van alle gedachten die door mijn hoofd gingen, daar 95% van onbewust was. Dit is de automatische piloot, de dingen waar je niet bij stil staat, maar toch doet. Bepaalde gewoonten, overtuigingen, emotionele reacties enzovoorts zijn daar voorbeelden van. Zie ook de onderstaande afbeelding:

"als je doet wat je altijd al deed, zul je ook krijgen wat je altijd al kreeg"

stap uit je comfort-zone

De rust in je hoofd en lichaam vind je alleen als je bewust andere stappen zet. Om een ander resultaat te boeken zul je ook iets anders moeten doen. Het punt is alleen dat we zo gewend zijn om alleen maar dingen te doen die goed voelen, dat we onszelf daarmee blokkeren. Groeien doet altijd een beetje pijn. Je haalt jezelf uit je comfort-zone en kijkt vanuit die helikopterview van een afstandje naar je leven wat je de afgelopen weken of maanden hebt geleid. 

focus op bewust denken

Door die wandeling te doen, de eigen ruimte in huis op te zoeken, focus jij je als vanzelf op die 5% van bewuste gedachten die je hebt. Je kijkt bewust terug naar je leven en ziet op die manier precies op welke vlakken je anders moet handelen. Je pakt je dagboek erbij en schrijft op wat je dan ziet. Je ziet bijvoorbeeld dat je bepaalde situaties niet goed hebt aangepakt en dat het anders moet. Je kan opeens zien waar het is fout gegaan, hoe je gehandeld hebt. Dat het wellicht een patroon is wat zich al langer in je leven afspeelt. Dat het iets is wat nu absoluut anders moet. Door de vastbeslotenheid te vinden dat het anders moet en zal worden maak je een goede start. Het maakt dan niet meer uit hoeveel obstakels er voorbij komen. Je wordt je bewust van je denk- en handelswijze, en zie wellicht ook dat je ouders, broer of zus op dezelfde manier denken en handelen. 

inbouwen in je dagritme

Het handigste is dat je een vast moment uitkiest, in de vroege avond. De kinderen liggen bijvoorbeeld al in bed, of je ben klaar met alle dingen die je moet doen. Je neemt tijd voor jezelf, in je eigen ruimte, en kijkt bewust terug naar hoe de dag, week of maand is gegaan. Waarom leverden bepaalde momenten stress op ? Heb je op de automatische piloot gehandeld en zie je nu je wat afstand hebt veel sneller een makkelijkere oplossing ? Die dingen schrijf je op.