week 03 : de elektronische tandenborstel

​één elektronische tandenborstel voor het hele gezin

De manier waarop jij momenteel met je energie omgaat, is net als die van een elektronische tandenborstel. Stel je hebt er zo een en die gebruik je met je hele gezin, papa, mama en twee kinderen (uiteraard heeft iedereen zijn eigen borstelkopje). 's Morgens vroeg wordt de tandenborstel van de oplader afgehaald en poetsen papa, mama en de kinderen hun tanden ermee. De tandenborstel wordt ergens in een hoekje neergekwakt en blijkt daar liggen, zonder dat hij zich oplaadt. 

steeds meer moeite

Tussen de middag komt iedereen thuis om samen te lunchen en poetst iedereen er weer zijn tanden mee. De tandenborstel krijgt het wat moeilijker en de borstelkop draait al wat minder snel, maar toch redt hij het nog om alle tanden gepoetst te krijgen. 's Avonds voor het naar bed gaan, mogen papa en mama wel heel blij zijn als de tandenborstel het nog red om hun tanden te poetsen.

binnenstebuiten leven

Zo gaat het ook met jouw energie. Je staat in de ochtend op en bent waarschijnlijk alleen maar bezig met wat je nog moet doen en wat er van je verwacht wordt. Ik noem dat binnenstebuiten leven. Je verliest het contact met jezelf, je luistert niet meer naar de vermoeidheidssignalen van je lichaam, maar blijft doorgaan en gas geven. Dat wordt er immers van je verwacht. Het eindresultaat is dat je aan het einde van de middag al bekaf bent en dat je al je energie zo ziet verdwijnen.

meer tijd voor jezelf

De oplossing voor jou is dat je jouw tandenborstel regelmatig terugzet op de oplader. Moet je eens nagaan hoezeer jouw leven verandert als je meer energie overhoudt ! De tandenborstel zal vrolijk zijn werk kunnen doen. Het maakt hem dan niet meer uit hoe lang hij moet werken of hoe vaak... dankzij zijn hersteld energieniveau kan hij elke uitdaging aan. Zo gaat het ook met jou. Zorg ervoor dat je energieniveau regelmatig hersteld wordt door tijd te nemen voor jezelf. Verspreid over de dag neem je korte momentjes voor jezelf om je even te resetten.

gemiddeld 2,5 uur per dag

Gemiddeld heb je 2,5 uur per dag aan tijd voor jezelf nodig. Aangezien je dit jaarprogramma gekocht hebt, ligt jou nodigde aantal waarschijnlijk hoger. Je begint met een goed ochtendritueel waarin je eerder opstaat en meer tijd voor jezelf neemt. Op die manier hoef je niet te haasten en vul jij je energieniveau in de ochtend al. Op je werk werk je in blokken van 2 uur waarna je een korte pauze neemt. Ga op commando naar de WC, haal een kopje koffie, haal even diep adem, ga even naar buiten, of maak even een praatje. Dit zijn allemaal momenten voor jezelf. Als je thuiskomt neem je ook even zo'n momentje. Vijf momenten verspreid over de dag en een goed ochtend- en avondritueel, doen wonderen !